Neurofeedback Kérdés-Válasz - MT - Neurofeedback

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Neurofeedback Kérdés-VálaszMi az a neurofeedback?

Egy számítógépes programmal vezérelt, különleges fejlesztő eljárás. Szó szerint idegrendszeri visszajelzést jelent. Ez visszacsatolás az agyközpontok működéséről tájékoztatja a terapeutát. Vagyis ezzel a módszerrel egy számítógépes rendszeren keresztül valós időben a központi idegrendszerünk (az agyunk) működésébe pillanthatunk be. Lényege a jutalmazáson alapuló tanulás (operáns kondicionálás), melynek célja az agy különböző hullámainak összerendezése. Visszajelzés nélkül nem tudjuk megbízhatóan befolyásolni az agyhullámainkat, ha azonban valós időben látjuk, akkor lehetőségünk van tudatosítani és a hibás működést tudatosan megváltoztatni.

Ki végezheti az amplitúdós tréninget?
Kizárólag szakképzett tréner.

Kinek segíthet?
Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt. Használata bizonyos fokú együttműködést feltételez. Tapasztalat szerint az óvodáskor végétől már képesek a gyerekek a számítógépes feladatok elvégzésére.

Milyen tünetek esetén célszerű tréningezni?
Magyarországon a legelterjedtebb  a különféle magatartás- és viselkedészavarok (ADHD, ADD) és a különféle tanulási zavarok (diszkalkulia, diszlexia, diszgráfia) kiegészítő terápiájaként használni. De segíthet az alvászavaron, a dührohamokon, az erős szorongásos tüneteken is.
Külföldön kómás betegeken, alkoholistákon és epilepsziásokon is jó eredményekkel használják.

Ezzel az eljárással lehet diagnosztizálni is?
Nem. A diagnózis felállítása az orvos feladata. Ez egy terápiás módszer. Az agyműködés zavarai által keletkező tüneteket szünteti meg azáltal, hogy megtanítja összerendezni a különböző agyhullámokat.

Fáj az állapotfelmérés vagy a tréningezés?
Nem. Hasonlóan az EKG-hoz teljesen fájdalommentes.

Mennyi ideig tart a neurofeedback állapotfelmérés?
Átlagosan 2 - 3 óra.

Alkalmanként hány percig tart egy tréningezés?
Átlagosan 25-30 perc / alkalom. (Érkezéstől távozásig kb. 45 perc)

Tréning alatt csukva van a szemem és relaxálok?
Nem. A tréning lényege a hétköznapi helyzetekben, ingerdús környezetben való rendezett agyhullámképzés megtanítása.

Hogy zajlik a tréning?
Egy rövid informális beszélgetés után felkerülnek az érzékelő elektródák a fejbőr különböző pontjaira. Továbbá  3 klipsz kerül a fülre. Az érzékelők az agyhullámokat egy készülékbe vezetik, ahol a gép a hullámokat a frekvenciájuknak megfelelően szétválogatja. Ezek a jelek a számítógépbe érve különböző frekvenciájú hullámként ábrázolódnak. Az aktuális tréning protokolljának megfelelően a kezelést végző terapeuta beállítja a  küszöböt, majd a klienset megkéri, hogy nézze úgy a filmet, hogy a kép ne menjen össze. Animáció esetében a képernyőn látható feladatot végezze el pl. irányítsa agyával a hullámvasutat.

Akkor ezzel az eljárással áramot vezetnek a fejembe?
Nem. Szó sincs erről. Semmiféle elektromosságot nem vezetünk az agyba. A visszacsatolás a látáson és a halláson keresztül történik.

Hány alkalom szükséges az eredményhez?
Ez a tünetektől és az agyműködésben észlelt diszharmóniától függ. Az agy tanítása mindenképpen időbe telik.  Általánosságban elmondható, hogy a tanulási zavarok, a figyelemzavar és a hiperaktivitás esetében
40 - 60 alkalomra (kb. fél év) van szükség. A 10-15. alkalom ( 3 hónap) után kezdődik a tünetek lassú javulása, ami a tréning végéig folyamatos.

Milyen eredmény várható?
A problámától függetlenül elmondható, hogy a tréning után a gyermek kitartóbb, szófogadóbb, és kevésbé lesz impulzív, valamint nyugodtabban fog aludni. Motiváltabban fog dolgozni, a feladattudata és a koncentrációja javul. A tréning hatására az önismerete is fejlődik. Az alaptermészete azonban nem változik meg, csak kezelhetőbb lesz.

Mennyire hatékony a neurofeedback?
Klinikai kutatások azt mutatják, hogy a neurofeedback tréningnek 85%-os a sikerességi rátája az ADHD-s (hiperaktivitás/figyelemzavar) gyermekek körében.  Más tanulmányok azt hangsúlyozzák, hogy a "fídbek" tréning után 10-23 ponttal nőtt az ADHD-s gyerekek IQ-ja.
Ígéretes eredményeket mutat a "neurofídbek" az autizmus spektrumzavar  tüneteinek enyhítésében, segítségével már több gyermeket is sikerült normál iskolába helyezni.
A viselkedési problémákkal küzdő gyermeknek (pl. hisztizés, dühkitörések, agresszió) a neurofeedback segíthet az impulzív viselkedést uralni.

Mennyire tartós az eredmény?
Az esetek 70%-ban teljes mértékben. Mivel az agyhullámait a kliens tanulás révén önmaga hozza összhangba, így ez tartós és állandó javulást eredményez. 30%-nál 6-9 hónap múlva  néhány ismétlő kezelés szükséges.

Hetente hány tréning ajánlott?
Mint minden fejlesztő eljárásnál itt is fontos a gyakoriság és a rendszeresség. Heti 2 tréning már optimális.  Egyes források rámutatnak, hogy az első 8-10 tréninget célszerű másnaponként elvégezni, majd beállni a  heti 2 alkalomra.

Van valamilyen kedvezőtlen mellékhatása?
Nincs. Az eljárás teljesen biztonságos.

Epilepsziám van. Ebben az esetben is járhatok tréningre?
Mivel az epilepszia egy komoly betegség, ezért ez egyéni elbírálás függvénye. Kizárólag a kezelőorvos tudtával és írásbeli beleegyező nyilatkozatával lehetséges a tréning. Én nem vállalok epilepsziás betegeket, de tudok ajánlani pesti trénert, aki ezen a területen otthon van.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz